понеделник, 26 август 2019 г.

Ескалация между Израел и про-иранските сили в Близкия изток

От два дни около Израел ври и кипи. Всичко започна с поредните въздушни удари, които израелската държава нанесе срещу цели в Сирия. Според изнесеното от израелските военни ударите са превантивни и са били насочени срещу про-ирански части, които са подготвяли нападения с дронове срещу северен Израел. При атаката има загинали като информацията за техния брой и самоличност е противоречива. Твърденията са, че става въпрос както за сирийци и иранци, така и за поне двама ливански бойци принадлежащи към Хизбула.

Точно по същото време или малко след това и в Ливан имаше инцидент и отново бяха намесени дронове. Отново информацията е крайно противоречива. Според едни източници става въпрос за свалени два израелски безпилотни апарата. Според други тези дрони не са свалени, а сами са се сбъскали във въздуха. Според трети тяхната цел е била нарочно да се забодат в сгради принадлежащи на Хизбула и да нанесат щети. Има ранени.


Определено с тези си действия Израел ясно показа на Иран и на останалите свои врагове в района, че е решен на твърди действия при появата на всякакви заплахи. Иранците и поддържаните от тях групи получиха силен шамар. Нямаше как това да не доведе до отговор. Въпросът бе какъв щеше да е той. Отговорът от страна на иранския лагер дойде преди около половин ден, когато в телевизионно обръщение лидерът на Хизбула Хасан Насрала обеща разплата заради пострадалите бойци на групировката. Иронично бе, че Насрала бе дълбоко скрит в своя бункер докато сипеше закани срещу Израел. Що за поведение е това? Излез сред поддръжниците си и очи в очи им обещай отмъщение.

Източник



Израелците отново обаче показаха, че са с един ход напред. Докато Насрала произнасяше своята "страшна" реч, те нанесоха нови удари - този път в Ирак. Цел бе конвой на про-иранската милиция, която също носи името Хизбула като ливанските си другари. Има загинали. Посланието бе ясно - страшните закани не ни впечатляват, ще продължаваме да удряме където и когато сметнем за необходимо.

Източник



Отново топката се оказа в полето на иранския лагер. Те заложиха на един изпитан ход - активираха своите поддръжници в Газа, които изстреляха 3 ракети срещу южен Израел. Нанесени са материални щети. Има леко пострадали цивилни.


Съответно и израелската реакция бе класическата при такива случаи - въздушни удари по Хамас - най-влиятелната палестинска групировка в Газа.


Това обаче изглежда не беше единственият израелски отговор. Буквално преди час евреите нанесоха удари срещу позиции на палестинския Народен фронт за освобождение на Палестина - Генерално командване (НФОП - ГК). Това е поредната про-иранска милиция в района. Преди години тя се отцепи от Народния фронт за освобождение на Палестина и затова има добавката "Генерално командване" в името си. Оперира по-често в Сирия отколкото в самата Палестина. За сега е твърде рано да се каже дали има пострадали при този израелски удар или са нанесени само материални щети. Едно е ясно - Израел за пореден път върна изключително бързо топката в полето на Иран.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар