неделя, 27 октомври 2019 г.

САЩ ликвидираха Ал Багдади, лидера на Ислямска държава

Тази нощ специалните части на САЩ са извършили изненадваща атака в сирийската провинция Идлиб. Все още не е напълно потвърдено, но изглежда, че целта е била не кой да е, а лидерът на терористичната организация "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади. (Източник)

Идлиб е провинция под контрола на множество бунтовнически фракции включително Ал Кайда и подкрепяните от Турция джихадисти. Макар и различни и често противопоставящи се една на друга, всички групи имаха общ враг в лицето на Ислямска държава. Така че съвсем резонен е въпроса какво е правил Багдади в тази провинция. А може би само привидно джихадистите от Идлиб са били непримирими врагове на ИД? Може би тайно са го подслонявали при себе си?

Има и друг вариант - не се е криел в Идлиб, а е минавал от там на път за Турция. Някои смятат, че ал-Багдани е решил, че сега е момента да се измъкне от Сирия заради хаоса, който настъпи след американското изтегляне от източната част на страната (макар че по последни данни американската армия се връща, за да охранява петролните полета). До този момент се предполагаше, че топ терористът се криеше някъде в централните или източните региони на Сирия. Действително изглеждаше, че няма по-добро време от сегашното, за да се измъкне. Турция нападна кюрдите, които са главния враг на Ислямска държава. САЩ уж се изтеглят. Армията на Асад се готви да завладее Идлиб докато в същото време се противопоставя заедно с кюрдите на турската инвазия на североизток. Израел е ангажиран само с иранското присъствие в Сирия, Иран само мисли как да нападне вечния враг Израел. Русия е затънала до гуша в мръсните си сделки с Ердоган. И не изглеждаше, че на някой му е до лидера на Ислямска държава. Ето, че обаче не се оказа така. Остава въпроса дали цялата операция по "американското изтегляне" не е била просто подвеждащ ход целящ именно това - да накара Багдади да излезе от скритото си убежище мислейки, че сега е най-подходящият момент.

Във всеки случай конспирациите относно смъртта на Багдади тепърва ще се вихрят.

Между другото изглежда Ал Багдади сам е активирал жилетката си с експлозиви. Така той нанася един последен удар на света. Неговите последователи ще могат да използват това, за да твърдят, че Багдади е по-велик от Осама бин Ладен, който бе убит, а техният идол реши сам да загине като мъченик.


Няма коментари:

Публикуване на коментар