понеделник, 18 ноември 2019 г.

Руско-турската дружба не е от вчера: обсадата на Корфу (1798-1799)

Противно на това, което ще ви кажат промитите мозъци, Русия и Османската империя (и след това Турция) често пъти са съюзници и редовно сключват "брак по сметка". Всъщност, когато все пак влизат във войни по между си, то е само защото единият от "съпрузите" решава, че може да получи голяма изгода за сметка на другия. Обикновено тези "семейни драми" бързо приключват и скараната двойка отново се събира. Това много прилича на мъж и жена, които често се карат по между си, че дори се и бият, но винаги, щом чуят, че минава някой от съседите в панелката, веднага му се нахвърлят заедно. На какво се дължи тази историческа руско-турска дружба е обширна тема, тя има дълбоки исторически корени, а по всичко изглежда двете страни ще продължават да се целуват "уста в уста" и в бъдеще, само вижте как приятелски са се прегърнали в момента в Сирия.

Настоящата статия е посветена на един конкретен епизод от вековната руско-турска история.

По силата на подписаният през 1797 г. Кампоформийски мирен договор Франция поема управлението над остров Корфу, който към този момент е подвластен на Венецианската република. Осем години преди това във Франция е избухнала Френската революция, която разклаща устоите на абсолютните монархии из цяла Европа. Именно заради това много от европейските държави се нахвърлят с ожесточение над Франция. През 1798 обединените австрийско-руски сили под командването на генерал Суворов започват кампания срещу французите в Италия. Отделно от това Русия и Отоманската империя се споразумяват заедно да завладеят Корфу.

Обсадата започва през месец октомври 1798. Френските защитници на острова възлизат на около 3 500 човека. В пристанището има и 3 бойни кораба. Числеността на техният враг е както следва:

1700 руснаци
4250 турски войници
2000 подвластни на турците гърци
23 различни бойни кораба

Главнокомандващ е адмирал Ушаков.

Въпреки, численото превъзходство руско-турските войски успяват да завземат Корфу едва през март на следващата година. След тази победа върху територията на всичките Йонийски острови се създава марионетната държава известна като "Република на седемте острова", която е общ протекторат на Русия и Турция. Адмирал Ушаков получава военни ордени както от руския император, така и от османския султан.

През следващите години Корфу ще премине на няколко пъти през ръцете на Великобритания и пак Франция, докато окончателно се превърне в част от новопоявилата се през 1832 нова гръцка държава.


Френската цитадела на острова:


Няма коментари:

Публикуване на коментар