събота, 17 август 2019 г.

Защо с руските военни се случват толкова много инциденти?

Макар сериозни инциденти да се случват с всяка една армия, то при руснаците те сякаш са по-чести? Този месец в рамките само на няколко дни регистрирахме взрив на склад за муниции в Ачинск, Красноярския край и експлозия на военен полигон край Архангелск. Преди около месец пък няколко моряка загинаха на борда на експериментална военна подводница. Това е поредният фатален инцидент свързан с подводници. През 2008 инцидент с подводницата Нерпа отне живота на 20 човека, а през 2000-та година потъна Курск, която отнесе 118 моряка със себе си на дъното. Ако броим и по-малките инциденти, то руската подводна флота се нарежда на първо място по брой аварии в света.

Освен това миналата есен руснаците загубиха единствения си самолетоносач "Адмирал Кузнецов", когато един кран падна върху него и проби дупка в корпуса му. След това потъна и самият док, на който можеше да се ремонтира този голям кораб.


Броят на инцидентите с руски бойни самолети от последните години надхвърля дори този на подводниците. Логично да си зададем въпроса какво става с руската армия? Просто лош късмет ли имат руснаците? Не съвсем, казват някои експерти. Русия се опитва да навакса изоставането си от другите армии (най-вече тази на САЩ) чрез "игра на предела на възможностите си". Те се опитват да постигнат неща като нахвърлят възможностите на това, с което разполагат. За потъналата през юли подводница упорито се говори, че е носила на борда си секретно оръжие. Подобно оръжие се е тествало и в Архангелск. Руските пилоти редовно правят опасни маневри на ниска височина над кораби на НАТО. Един западен пилот веднага би бил уволнен ако направи нещо такова, докато руснаците са поощрявани от началството за такива опасни действия. При такава "опасна игра" съответно се увеличава и риска за инциденти. Има и друго нещо - руската техника е в голямата си част стара, а новите разработки не се тестват достатъчно преди да влязат в експлоатация. Няма как с кораби и самолети от времето на СССР да искаш да постигнеш съвременни цели. Един вид опитват се "с трици да ловят маймуни". Не на последно място това поведение е характерно за руския светоглед - поемането на рискове въпреки лошите шансове. Все пак не случайно има смъртоносна игра наречена "руска рулетка". Така че не се изненадвайте, когато следващият месец или още следващата седмица отново чуете за нещо избухнало, паднало или потънало в Русия.


Руснаците са търпелив или глупав народ, или и двете едновременно. Търпели са какво ли не - татарски нашествия, варягите, царския гнет, съветските чистки и мизерия. Изглежда ще търпят и Путин още известно време. Както в миналото, така и сега заради обещанието за едно по-добро бъдеще. Бутали са се по няколко човека в малки комунални квартири и са се хранили със сухари и борш в общи столове заради дадената дума от Политбюро, че лишенията се налагат, за да може СССР да навакса във военно отношение като велика сила. По-добрият стандарт на живот щял да дойде след това. Днес е същото. Последното, което четох е, че властите смятат да резервират мобилната 5G мрежа само за военни цели (източник). Докато в нормалните страни по света хората ще могат да ползват този супербърз диапазон през смартфоните си, руснаците пак ще трябва да почакат по-доброто бъдеще след бленуваната победа.

Лошото е, че от авантюрите на руските военни не страдат само търпеливите руснаци, всички сме застрашени:

Повишена радиация в Норвегия след взрива в Русия

Дано по-скоро се събудят от зимния си сън отрудените обикновени хора на Русия и да изметат Путин и кликата около него. Когато "руската мечка се събуди", става страшно...питайте цар Николай II.

Няма коментари:

Публикуване на коментар