събота, 14 март 2020 г.

Напрежение между САЩ и Иран на територията на Ирак

Макар войната с коронавируса да е главният фокус на повечето новинарски агенции, има и няколко съвсем реални войни с нисък интензитет, които съвсем не са спрели. Тази седмица един такъв конфликт, конфликтът между САЩ и Иран, припламна със смъртоносни искри.

В сряда неизвестни лица обстреляха с ракети военна база в Ирак, в която се помещават военни от САЩ, Великобритания и няколко други страни. Загинаха двама американци и един британски военнослужещ. // Източник

Ракетната установка е била монтирана върху камионче, което е успяло да се приближи достатъчно близо до базата, за да нанесе смъртоносния си удар (източник).




Изборът на този ден не е случаен. Сряда, 11 март, е рожденият ден на иранският генерал Сюлеймани, който в началото на годината бе ликвидиран от САЩ. // Източник

Няколко часа по-късно някой нанесе въздушни удари по позиции на про-ирански милиции в източна Сирия убивайки 18 бойци (източник).

Вероятно тези удари не са отговорът на САЩ за загиналите техни войници, а са дело на някой друг, който се възползва от ситуацията. Предположенията са, че това е Израел.

Истинският американски отговор дойде на 13 март, петък. САЩ бомбардираха в Ирак позиции на военни групи близки до Иран. // Източник

Точният брой на убитите при американските бомбардировки не е ясен, вероятно са няколко десетки. Това обаче е без особено значение за Иран, те разполагат със стотици хиляди бойци от различна националност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар