неделя, 24 май 2020 г.

Цар танк

Руснаците много обичат да кръщават нещо с "цар" - "Цар оръдие", "Цар камбана" и т.н. Оказа се, че има и "цар танк". Той въобще не прилича на днешните танкове, но пък напълно покрива основните характеристики на определението.

- Брониран ли е? Да
- Самоходен ли е? Да
- Бойна машина ли е? Въоръжен ли е? Да

Следователно може да се приеме за един от първите танкове!

След като избухва Първата световна война руският инженер Николай Лебеденко решава, че може да построи машина, с която Русия ще победи враговете си за няколко седмици. На практика това е огромна бронирана триколка с две оръдия калибър 76.2 мм и няколко картечници с калибър 7.62 мм. Всяко колело се задвижва от отделен двигател с вътрешно горене с 250 конски сили.


Лебеденко прави малък дървен макет и го представя пред Николай II. Монархът е впечатлен от машинката движеща се по килима и одобрява тази разработка. Едва пред 1917 обаче е изграден прототип в цял размер.

Изпитанията се оказват пълен провал. Оказва се, че върху задното колело пада по-голямата част от тежестта и то лесно затъва в мека почва. Освен това двете предни колела са толкова големи, че ограничават възможността за обстрел на врага.


Разработката е прекратена. Скоро избухва руската революция, а Николай Лебеденко емигрира в САЩ. Не се знае какво се случва след това с него.

Източник

Реплика на "Цар танк" намираща се в Москва:



Няма коментари:

Публикуване на коментар