неделя, 26 юни 2022 г.

Kugelpanzer - мистериозният нацистки търкалящ се танк

През 1945 година войските на Съветският съюз навлизат в Манчурия, която до този момент е под контрола на японците. Руснаците пленяват разнородна бойна техника включително и един уникален танк, който няма аналог. Това е малка търкаляща се машина наречена от самите руснаци  Kugelpanzer. Предполага се, че той е подарен или продаден на Япония от нацистка Германия. Не е ясно как самите японци и немци са наричали танка. Липсва каквато и да била документация за  Kugelpanzer (освен ако няма в тайните руски архиви) и затова може само да се спекулира какво е било неговото предназначение. В момента странното возило се пази в танковият музей в Кубинка, Московска област.


Kugelpanzer е висок едва около 1.5 метра и се придвижва на две огромни колела със същия диаметър. Управлява се от един човек, който седи вътре на седалка подобна на тези използвани при велосипедите. В предната част има малък хоризонтален отвор за наблюдение. Малко по-надолу има друг отвор, от който може би се е стреляло с картечница. Дебелината на бронята е едва 5 милиметра - това осигурява защита само от малки огнестрелни оръжия. Танкът се задвижва от съвсем малък двигател и е способен да развие скорост от едва 5 мили на час. Има и трето по-малко колело отзад за стабилизация.
 

Kugelpanzer  е напълно безполезен като атакуваща машина през Втората световна война. Затова се предполага, че е използван само за разузнаване или прокарване на кабели. Друг вариант е да бил камикадзе - натъпкан с експлозиви да е трябвало да се забие във вражеските колони.

Някои смятат, че Kugelpanzer всъщност е създаден през Първата световна война и немците са го пратили на Япония за да "отбият номера" с военната помощ. Действително дизайнът на този танк би бил по-подходящ за бавната окопна война характерна за ПСВ.

Оригиналният цвят на Kugelpanzer е зеленикав, руснаците го боядисват в сиво преди да го изложат в музея. Не е разрешено да се вземат металургични проби от него, така ние не знаем не само за какво е използван, но дори и от какво точно е направен.

Източник


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар