неделя, 19 май 2019 г.

Историята на знака на мира

Започвам нов блог в платформата Blogger. Той се казва "Битки, фронтове и фракции" и вече имам подобен с абсолютно същото име в Wordpress. За жалост нахваленият Wordpress не ми допадна особено и затова отново се връщам към добре познатия ми Blogger. С което поставям под определен риск другите ми блогове в тази платформа - най-вече дългогодишния Мистерика. "Битки, фронтове и фракции" в Wordpress бе наследник на "Военна сводка" в LiveJournal, който бе изтрит, заради "неприемливо съдържание". Нямах подобни проблеми в Wordpress, но и не съм и бил толкова дълго в платформата, то и в LiveJournal нямах дълго време никакви проблеми... Надявам се да не ми свалят новият блог в Blogger, защото така е възможно и останалите мои блогове да заминат. Въпреки тази опасност обаче, не смятам да спра да пиша за това, което искам!

Настоящият нов-стар блог е посветен на военните конфликти. Надявам се един ден да няма повече войни и именно затова първата статия в "Битки, фронтове и фракции" 2.0 ще е посветена на добре познатият пацифистки знак.

****************

 Всеки е виждал този знак, знакът на мира, знакът на хипитата. Той обаче се появява като символ на нещо малко по-различно.

Един ден през 1958 хиляди хора се събират на площада Трафалгар на протест срещу ядрените оръжия. Великобритания тъкмо е извършила ядрен тест и вече се е наредила до САЩ и СССР като страна притежаваща такива оръжия. Именно тук за първи път се появява прословутият пацифистки знак. Знае се кой е неговият създател, това е дизайнерът Гералд Холтом.

Знакът е съчетание от визуалните знаци използвани от моряците за буквите "N" и "D" (първите букви на двете думи от лозунга "Ядрено разоръжаване"). Във флотата "N" се изобразява с разперени настрани и надолу под ъгъл ръце, а "D" с едната ръка право нагоре над главата, а другата надолу.

През следващите години и десетилетия този знак започва да се използва за по-широк кръг от борби за мир, не само срещу ядрените оръжия.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар