събота, 22 юни 2019 г.

Забележителни хладни оръжия - кукри

Кукри (kukri) е символ на непалската нация, както и на гурките - непалските войни. Именно те го правят известно по целия свят. По време на британското господство над Индия гурките са съюзници на окупаторите и особено брутално потушават въстанието от 1857 година. Британците са толкова впечатлени, че дълги години в британската армия има цели полкове съставени от гурки. Кукри-ножовете са неразделна част от снаряжението на тези войни. Те са толкова страховити, че по време на фолкленската война водила се през ХХ век, британците отпечатват плакати с гурки острещи своите кукри и ги хвърлят при аржентинските войници, за да всеят страх и ужас сред противника си.

Кукри обикновено са между 40 и 46 сантиметра дълги. Също като мачетето, това е оръжие за съсичане, а не за пробождане. Всъщност отново като мачетето кукри се използва и като инструмент от непалските фермери. Днес селяните продължават да го използват в бита си.

Кукри има и религиозно символно приложение. Използва се за обезглавяване на животни. Ако с едно замахване на ножа падне главата на животното, това е на добър късмет за селото.

Именно приложението му като оръжие обаче е най-известно по света. Една интересна забележителност на кукри е прорезът, вдлъбнатината близо до дръжката. Тя пречи на стичащата се по острието кръв да отива към ръкохватката.

Дори и днес този нож продължава да се използва в армията на Непал. Много гурки продължават да притежават своят боен нож дори и след като се уволнят от армията. При един случай един бивш военен пътувал с влак, когато към 40 грабители нападнали композицията. Войникът стиснал зъби и само наблюдавал как крадците безчинстват. Тогава обаче те се опитали да изнасилят 18-годишно момиче седящо зад бившия войник. Това преляло чашата и гурката извадил своето кукри и започнал да кълца бандитите. На место убил трима и ранил 8, останалите избягали. За своята смела постъпка бившият военен получил 50 000 индийски рупии и безплатни билети за влак до края на живота си.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар