понеделник, 1 юли 2019 г.

Бомбардировки с изключителна важност в последните 24 часа в Сирия

Вчера през светлата част на деня САЩ удариха от въздуха среща на джихадистки лидери свързани с Ал Кайда в сирийската провинция Идлиб (източник).


Този удар е от изключителна важност. Първо, той за пореден път разбива на пух и прах лъжите на путинистите и асадистите твърдящи, че Америка подпомага Ал Кайда. Второ, това е първият американски въздушен удар на запад от Алепо за последните две години (източник). В този район основно оперират самолетите на Русия, Асад и по-рядко на Израел. Изглежда САЩ отново се насочват и към североизточната част на страната.

Като говорим за Израел, в тъмната част на денонощието, буквално преди няколко часа израелците нанесоха серия от удари в Дамаск и Хомс (източник).



И тези удари имат изключителна важност. Първо, макар еврейската държава редовно да поразява цели в Сирия, настоящите бомбардировки са най-големите израелски удари за 2019 година. По предварителни данни са загинали поне 13 сирийски военни (източник). Второ, за жалост са загинали и цивилни граждани - поне 4 (източник). Израелските удари в Сирия много рядко засягат цивилни, явно имаме ескалация и не е ясно какво ще последва и какъв ще е отговорът.

За сега се знае, че отговорът на Русия бе повече от жалък. Руските противовъздушни системи базирани в Сирия за пореден път не попречиха на израелците да нанесат своите удари. Колкото да не е без нищо, руснаците изстреляха няколко ракети (вероятно С-200), които паднаха в Кипър! (Източник)


Няма коментари:

Публикуване на коментар