неделя, 1 декември 2019 г.

Освободителна армия на белуджите

Белуджите са ирански народ, който населява предимно провинция Белуджистан (Пакистан) и провинция Систан и Белуджистан (Иран). Имат по-малки общности в Афганистан, Оман и Обединените арабски емирства. От средата на 17 век до 13 ноември 1839 те имат своя държава, но на въпросната дата Британската империя завзема тяхната столица и с това унищожава Белуджистан. В последствие техните земи са поделени между Иран, Пакистан и Афганистан.

Територията на някогашен Белуджистан е с големината на Франция, освен това изобилства на природни изкопаеми - газ, злато, мед, уран и други. При такива богатства е абсурд някой да им позволи отново да имат своя държава. Въпреки това този народ не е спрял да се бори за своето освобождение.

През август 1947 белуджите в Пакистан обявяват независимост, но пакистанската армия след 9 месечни сражения успява да потуши техният бунт.

Днес има поне 7 въоръжени движения, които се борят за освобождение на Белуджистан. Най-голяма е Освободителната армия на белуджите. Техни врагове са правителствата на Пакистан, Афганистан и Иран, както и талибаните. За сметка на това са близки с кюрдите, които също се борят за независимост в Иран.

Източник




Няма коментари:

Публикуване на коментар