вторник, 24 декември 2019 г.

Въоръжена акция на опозицията във Венецуела

В ранните часове на 22 декември две малки групи от бивши венецуелски войници и коренни пемони (индианско племе подтискано от властите във Венецуела) нападнаха 2 военни бази в Гран Сабана, щата Боливар. Въпросните бази бяха 513-ти пехотен батальон в Луепа и 5102-ри моторизиран кавалерийски ескадрон в Ескапо. Атаката срещу Луепа е била успешна, докато тази срещу базата в Ескапо е била отблъсната. Не се съобщава за загинали правителствени войници или нападатели при нито една от двете атаки, но по непотвърдена информация един командир и двама войници са били отвлечени от Луепа. Това което се знае със сигурност е, че нападателите са си тръгнали от базата на 513-ти пехотен батальон с огромно количество оръжия и амуниции.

Списък на иззетите оръжия:

122 калашници модел AK-103
120 гранати
3 RPG гранатомети
3 картечници FN MAG
10 пистолета Carl Gustav M2
10 сандъка с амуниции за калашниците

Отделно бунтовническата група, която е била отблъсната в Ескапо, след неуспешната атака е атакувала полицейски пост в Сан Франциско де Юриани и от там е взела 9 пистолета Глок и 5 пушки тип "шотгън". След това двете групи са се съединили.

Венецуелската армия е започнала преследване като за кратко е успяла да догони бунтовниците. При завързалата се престрелка един войник е бил убит, а един бунтовник е бил ранен, той е бил пленен от армията. Бунтовниците са изоставили едно от превозните средства, с което са се придвижвали. Вътре са открити половината от откраднатите оръжия.

Установено е, че плененият бунтовник е бивш венецуелски войник, който на 23 февруари дезертира в Колумбия.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар