събота, 25 юли 2020 г.

Съветски гражданин арестуван в Русия

Знаех, че в Германия има различни движения, които не признават настоящата държавна форма - федералната република. Те се обединяват под общото название Райхсбюргер и твърдят, че легитимен е Третият райх (за отделни групи в движението легитимната германска държава е Прусия).

Не знаех, че и в Русия има подобно движение, което твърди, че законово СССР никога не е преставал да съществува и всъщност съвременната руска федерация е нелегитимната. За разлика от немските си "колеги", руското движение е доста по-малобройно и съставено основно от пенсионери, които отказват да си извадят руски паспорти и пазят старите си съветски документи.

Германските Райсбургер набират все повече сила, дори извършват насилствени актове. През 2016 представител на движението убива един полицай.

Руските "съветски" граждани не изглежда да са опасни, основно пенсинерите се събират заедно и обсъждат "доброто старо време". Въпреки това Путин явно се страхува от абсолютно всичко, защото наскоро властите са арестували един мъж на 72 години в Омкс по обвинения, че е заговорничил да събори законовата власт. 

Не съзнават ли тъпанарите, че действията им ще имат точно обратен ефект?! Аз, който активно се интересувам от Русия, не бях чувал за това резивизионистко движение. Много от по-младите руснаци вероятно досега също не са знаели за него. Нормално е, пенсионерите рядко ползват интернет и СССР се обсъжда основно в местния пенсионерски клуб. Сега обаче полицията направи безплатна реклама на идеята, че Съветският съюз е легитимната държавна форма, а не настоящата федерация. Така очаквам и много младежи да подемат идеята и до няколко години да станат толкова активни колкото немските ревизионисти.



Няма коментари:

Публикуване на коментар