неделя, 22 август 2021 г.

Какво се случва в Афганистан

Точно преди една седмица талибаните завладяха столицата Кабул и с това наложиха почти пълен контрол над Афганистан. Кампанията им по овладяване на страната продължи едва около 11 дни и се случи след като американците и другите чуждестранни сили изтеглиха почти всичките си войски. Афганистанската армия наброяваше 300 000, талибаните са 5 пъти по-малко, но не срещнаха почти никаква съпротива. Повечето войници или се предадоха без бой или избягаха в съседни страни.

Талибани тъпчат американския флаг (източник):


20 години след като водената от САЩ коалиция нахлу в Афганистан, американската мисия претърпя пълен провал, а жертвите са хиляди. Тази статистика не е съвсем пълна, едва ли някога ще може да се изброят всички загинали, особено сред цивилното население, но е показателна:

Загинали американски военни - 2 448

Цивилни американски служители - 3 846

Загуби сред другите страни съюзници на САЩ - 1 144

Хуманитарни работници - 444

Журналисти - 72

Афганистански военни и полицаи - 66 000 (в предишните месеци и години, когато участваха като пушечно месо в операциите на коалицията)

Афганистански цивилни - 47 245

Талибани и други фракции - 51 191

Източник

Отделно, на летището в Кабул се разиграха драматични сцени. Хиляди уплашени за живота си афганистанци се опитват вече цяла седмица да се качат на някой самолет и да напуснат страната. 

Американците успяха с военни самолети да извозят част от народа (източник):


Други, за които нямаше място вътре, се опитаха да се хванат някъде отвън за самолетите. В Интернет се появиха трагични видеа с това как тела падат от въздуха. Един от загиналите е 17-годишен футболист, който е мечтаел да стигне до националния отбор (източник).

Какъв национален отбор?! Талибаните забраняват колективните спортове, музиката и почти всички форми на забавления.


Позорната капитулация на афганистанската армия остави в ръцете на талибаните огромно количество предоставено от САЩ оръжие, включително и вертолети и бронирани машини (източник):



Това ще утежни още повече борбата на афганистанците останали в страната и решили да се борят срещу талибаните. Последната крепост на тези сили е долината Панджшир, за нея можете да прочете повече тук:

Панджшир - долината, която не се дава на талибаните  


Ще могат ли тези сили да дадат решителен отпор на талибаните, които имат силен гръб в лицето на Пакистан и Китай? Само бъдещето ще покаже. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар