неделя, 29 август 2021 г.

Евреите, които се бият на страната на нацистите по време на Втората световна война

Вече повече от 7 десетилетия след края на Втората световна война, това епохално събитие не спира да изумява хората. Милионите жертви, абсурдите, тласъкът оказан върху новите технологии (ракетостроенето например), преразпределението на света и т.н. Всичко това е повод за нови материали и проучвания. От обикновени интернет потребители през професионални журналисти до академични учени - кой ли не се занимава с ВСВ. Аз не правя изключение, ето някои по-стари материали, които съм публикувал по темата в моите блогове (вижда се как от фантастични статиите ми стават постепенно сериозни исторически):

Някои от най-странните мистерии на Втората Световна Война

Операция "Минсмийт" от Втората световна война

Последните официално предали се немски войници във Втората световна война

Нацисткият концентрационен лагер на английска територия

Оправдава ли отмъщението всичко? Евреите-отмъстители след Холокоста.

В настоящия материал отново ще стане дума за евреите, народът подложен на гонения и унищожение от нацистите. Колкото и да е странно обаче, има евреи, които се сражават на страната на фашистите.

Историята започва през 1939 г. когато съветска Русия напада Финландия. СССР нахлува през ноември с близо половин милион войници и стотици самолети. Руснаците са толкова уверени в успеха си, че вярват, че няма да се стигне до наземни боеве. Те не очакват финландците да се борят – и са изненадани от развитието на малко финландско съпротивително движение. Завоевателите претърпяват хиляди жертви, но все пак Финландия в крайна сметка отстъпва известна част от своите територии на СССР.

През 1941 г. Финландия влиза във Втората световна война на страната на германците. Това не е защото те са особено съгласни с политиката на Адолф Хитлер, а поради недоверието си към Русия. Дори финландските евреи се бият редом с германците в опит да спасят страната си от ново нашествие на съветите.

Изчисленията са, че над 300 финландски евреи се борят за силите на Оста. Много от тях произхождат от руски евреи, които живеят на територията на Финландия преди нейната независимост от Русия след Руската революция през 1917 г. Тези хора смятат, че е необходимо да изпълнят дълга си и да докажат, че са истински лоялни на своята истинска родина Финландия. Някои се бият във изцяло финландски полкове, но мъжете, които са разпределени заедно с германци, са принудени да крият самоличността си. Няколко германски войски знаят за произхода на своите колеги, но това не ги притеснява особено и се подчиняват на заповедите на еврейските офицери без оплаквания.

Когато Хайнрих Химлер, райхсфюрерът на Хитлер от тайната държавна полиция, инициатор на системата на концентрационните лагери и дясната ръка на Адолф, посещава Финландия, той иска да обсъди еврейския „проблем“ с премиера Юка Рангел, който отрича Финландия да има проблем с евреите. Той също така отказва да прилага антисемитски закони.

Германските пациенти са лекувани от еврейски лекари и медицински сестри и двете страни си създават трайни приятелства, както става и между много войници. Някои германци дори придружават еврейски войници на религиозни служби в импровизирани синагоги на фронтовата линия.

Финландия е далеч от ужасите, които се случват в Централна Европа. Там търговците и гражданите открито демонстрират презрението си към германските войници – поведение, което би довело до арест и вероятна смърт в държави като Полша или Франция.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар