четвъртък, 23 май 2019 г.

Анонимен агент от българските служби със шокиращи разкрития

Този текст бе публикуван анонимно в Интернет, достоверността му е трудна за проверка. Твърде вероятно е обаче нещата да са точно така, както са описани.

****************

Идва момент, когато човек не може да си затваря очите пред престъпните събития, които се случват пред него. Когато работиш в най-важната агенция за борба с организираната престъпност в България, задължение е да отстояваш принципите, пред които си обещал да пазиш обществото и държавата.

Служител съм в агенция, която би трябвало да се бори с организираната престъпност. Вече години наред обаче, виждам неща, които са далеч от услуга на обществото. В агенцията се шири корупция в средните и ниски нива, а често началниците дори не разбират. Друг път, очите остават затворени, за да не се създава проблем по партийна или друга линия. В резултат, държавата става съучастник – ние всички ставаме съучастници – в постоянното преглъщане на криминални дейности.

Не мога и не искам да разкривам името си, защото това ще привлече ненужно внимание към мен, а не е това целта на информацията, която ще споделя. Мога да кажа само, че съм служител от над 10 години в средните етажи на моята агенция.

Информацията, която споделям, ще бъде игнорирана. Изпратих я на няколко медии, но те не пожелаха да я публикуват – причините са ясни за мен, а предполагам и за всеки в България. Може да ви се стори, че онова, което пиша не е важно и не ви засяга, но не е така. Уверявам ви, че всичко е свързано - и практиките, които се случват в нашата агенция, се практикуват и в други служби. За съжаление, досега не бяха предприети мерки срещу корумпираните служители, забогатяващи заедно с престъпници, макар да има опити да прочистване на "гнилите ябълки". Фактите, които ще споделя, могат да бъдат проверени и всеки журналист ако пожелае може да ги запише и разгледа самостоятелно. Този документ ще бъде заличен – информацията ще е достъпна временно след публикуването му онлайн.

Информацията засяга част от сирийската общност в България, но и всички нас, защото подлежим на същия натиск, като този, който ще опиша. През последните години няколко пъти нашумяваха акции, в които бяха арестувани хора, обвинени за връзки с терористи. Два от тези случая са особено показателни – единият е арестът на т.нар. командир на Ислямска държава, който беше арестуван шумно. Другият е от скоро – при него бяха арестувани над 40 души под подозрение, че финансират джихадисти. Нищо от това не се случи, както беше публикувано официално с информация, предварително подредена и изпипана както от служители на моята агенция, така и от най-голямата служба у нас – ДАНС.

Т.нар. командир на Ислямска държава е търговец на тютюн и наргилета. ДАНС бяха привлекли този човек и го изпратиха в Сирия с идеята да бъде внедрен в ИД. Операцията беше провал и човекът трябваше да бъде арестуван за назидание, тъй като започна да разгласява информация за станалото. В ареста той престоя осем месеца и беше пуснат без много шум. В момента той продължава бизнеса си на „Цар Симеон“. Искаха процент от бизнеса му както се случва и на други араби в района, ако искаха да работят без проблем. МВР знаят добре тези практики.
Същият този човек, беше арестуван повторно по време на предварително уговорената акция срещу т.нар. финансисти на джихадисти. Над 40 души бяха арестувани – вероятно се сещат всички, които следят новините у нас. Беше публикувана информация, че задържаните са продавали коли на джихадистите от ИД и подпомагат дейността им. За съжаление почти никой – малцина, всъщност – журналисти публикуваха нещо вярно по този случай, а именно, че не става дума за акция срещу терористи.

От тези над 40 души, в ареста в момента има шест души. Един от тях е в тежко здравословно състояние. Охраната в специализирания арест се гаври с арестуваните и дори се отказват лекарства. Нито един от шестимата няма вина, нито има данни, че са подпомагали джихадисти. Те бяха натопени, защото отказват да работят с хората от тяхната общност, които имаха връзки с ГДБОП и ДАНС. Ще споделя имената на хората, пуснали сигнал срещу тези хора и с помощта на гърба, който им бива осигурен, дейността им остана встрани. Тези хора никога не са привиквани за разпит, въпреки многобройната вътрешна информация за криминалната им дейност, в която участват и български мафиоти.

Един от тези хора е Ибрахим Жлейляти. Сириец, който е от години в България и има бизнес с офис на „Цар Симеон“ 117. Официално не е ясно точно с какъв бизнес се занимава, но офисите са фасада за лихварски бизнес. Основните му пари идват от трансфери на пари и транспорт на пратки от Европа за Близкия изток и обратно. Службите взимат процент. Той има силни връзки със сирийското посолство и Хизбулла - за последните винаги се е знаело, че са добри "търговски партньори". Хора, които се събираха в ресторант "Зенобия" и "Финикия" в София перяха пари на организацията, подобно на Жлейляти. Особено важен сред тях е бизнесменът Малек Хюсеин, който официално се занимава със строителство, но основният му бизнес е наркотрафик. Има силни позиции в Пловдив.

От поне 10 години Жлейляти помага за трансфери на пари до и от Европа към Сирия, Турция, Ливан и Ирак. В Европа най-много работи с хора в Германия. Схемата наподобява т.нар. система „халауа“. Който иска да изпрати или получи пари, отива в офиса му. Жлейляти поема задачата да достави или да получи тези пари. За услугата си взима процент като горе-долу на 1000 евро взима до 70-100 евро. Няма договори и документи – всичко се основава на устни уговорки. В Сирия той има близки връзки с правителството. По вътрешна информация, през него минават хиляди евро седмично. Един от рекордите е над 100 000 евро на месец. Сами може да сметнете колко е печалбата за всеки в системата. Служители в двете най-големи агенции му предоставят гръб и той никога не е привикван за разпит, за разлика от други.

Системата му работи благодарение на сътрудници, работещи с Жлейляти и разположени в България, Турция и Сирия. В преноса на пари участват и хора извън общността – изпиране на пари от престъпна дейност. Жлейляти има трима най-важни хора в тази схема: Хасан Наасан, Махмуд Сафи и Нидал Хусари. Те помагаха и за изнасяне на живак от български складове в посока Сирия и Ливан.

Задържаните в ареста „финансисти на джихадисти“ знаят добре с какво се занимава Жлейляти и трябва да замълчат. Както казах, в схемата участват и служители в полицията и ГДБОП. Според мен по горните етажи в службата не знаят за тези измами и прикритие, но е време да обърнат внимание. Всички споменати хора имат връзки в двете най-големи партии в България, защото са удобни.

Подобна неправомерна дейност засяга и български граждани и това не можеше да бъде разбрано от обществото. В арестите има мнозина, които са вкарани вътре защото не са платили на който трябва. Нужно е малко, за да има за какво да се хванат и всеки може да остане за осем месеца. Не може да се излезе лесно, освен ако няма нужните средства. В случая, има шестима адвокати, чиято неофициална тарифа е 10 000 лева. Ако бъдат платени парите, излиза се след месец. Не може да се работи успешно с други адвокати, защото цялата система е компрометирана. Добре е винаги арестите да са пълни, защото се изплащат по 108 евро европейски пари на човек всеки ден. Разбира те, че става дума за немалко пари. Така и властите имат плюс – пред ЕС се представя, че България се бори с тероризма. В резултат, заради тези провали, рискуваме самата сигурност на страната си.

В момента всеки може да бъде приведен под отговорност, ако службите решат това. Примерът с арабската общност е показателен за корупцията по всички етажи. Но арабската общност не е сама в тези практики – много български граждани също са принудени да плащат, за да могат да останат „чисти“. Има цели схеми в МВР за документи – но това е отделен дълъг разговор, който заслужава специално внимание.

Както казах, този документ ще бъде заличен. Не вярвам, че медия ще публикува данните, нито че Фейсбук е добро място за пускането на тази информация, тъй като лесно може да бъде заличена. Настана време, в което не може да се говори свободно за проблемите, защото всеки би се сблъскал със стена. Затова остава просто да бъде прочетено тук. Надявам се, че макар да бъде игнориран като неверен, някой ще реши да се занимае с изнесено в този текст и да провери сам изложените данни. Става дума за нашето общество и за държавата, към която имаме отговорност всички.

Ще бъде публикувана още информация.


Май 2019
К.Т.




3 коментара:

  1. За съжаление е така... не само у нас а и цял свят. Един ден тяхната "империя" ще рухне, както се е случвало с много други истински империи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Това е първият коментар в този блог и той е доста смислен

      Изтриване
    2. Моля, просто съм редовен читател на мистерика и досега не бях обръщал внимание на другите ти блогове. Но тази статия ме заинтересува.

      Изтриване