неделя, 17 ноември 2019 г.

Полският брониран влак Śmiały

Полският брониран влак Śmiały (официално - Брониран влак номер 53) има богата история простираща се 3 десетилетия. Освен това вероятно е единственият боен влак сражавал се под флага на четири армии - австрийската, полската, съветската и немската.

Точната дата на производство на Śmiały не е известна, но вероятно това е станало през 1914 или 1915. Негови създатели са австрийците и в началото естествено не се казва "Смели". Как точно се е водил в австрийската армия не е ясно. Влакът не се проявява с нищо по време на Първата световна война, освен това, че е пленен от поляците през месец ноември 1918 край град Краков. Веднага е прекръстен на "Śmiały" и изпратен на фронта в току-що избухналата Полско-украинска война (продължила 2 години и завършила с победа на поляците). Влакът и неговият екипаж се проявяват в битките край град Льов (Лвов).

Между двете световни войни "Смели" е модернизиран - сложени са му по-добри картечници и оръдия, добавен е вагон превозващ един танк, както и два мотоциклета, оборудван е с техника за поправка на линиите.

Когато нацистка Германия напада Полша влакът веднага е изпратен на фронта. При битката за село Мокра, състояла се на 1-ви септември, "Смели" е прикачен към 21-ви полк, който се изправя срещу 4-та немска бронирана дивизия. Артилеристите от влака успяват да поразят няколко германски танка, но и самият влак е ударен и това налага да се оттегли към Дзялошин. Настъпващите немски сили обаче го следват по петите и след няколко кратки стълкновения "Смели" на 2-ри септември се оттегля първо към Ласк, а след това и към Лодз. От тук той се дилоцира в Колюшки, където чака следващите заповеди от главното командване. На 5 септември е изпратено нареждането до всички полски части да отстъпят навътре в страната, за да се прегрупират. Śmiały тръгва към Варшава.

На 14 септември влакът успява да отблъсне атаката на 10-та бронирана немска дивизия при станция Забинка. Немците обаче овладяват град Брест и Смели вече не може да мине от там. Затова заминава за Луцк, където пристига на 16 септември. На следващият ден пристига новината, че освен немците, вече и СССР е нападнал Полша, затова Śmiały заминава за Лвов. Пристига там на 18 септември. Участва в няколко сражения срещу руснаците. Когато градът капитулира влакът е превзет от Червената армия. Не е известно в кои битки участва на страната на СССР. По някое време изглежда отново е пленен, този път от немците. Кога и при какви обстоятелства е унищожен също не е ясно, но изглежда това става през 1945 година.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар