събота, 9 ноември 2019 г.

Забележителни френски военни победи - битката при Марна (1918)

През март 1918, по време на Първата световна война германците решават да започнат решителна офанзива на западния фронт (на Изток е избухната Октомврийската революция предишната година и Русия е вън от играта). Целта на немците е да нанесат тежко поражение на френските войски и да накарат и Франция да прекрати участието си в световната война. Офанзивата завзема известни територии, но не постига основната цел - да накара Франция да капитулира. Германците решават да подновят офанзивата през лятото през Фландрия. Първо обаче предприемат отвличаща вниманието атака при Марна. Фронтът там е близо до Париж и немците очакват, че съюзническите сили (французи, англичани и американци) ще се уплашат, че атаката цели завземане на френската столица и ще прехвърлят дивизии от други части на фронта и така ще оголят Фландрия.

Действително през първите два дни немците жънат сериозни успехи в битката при Марна. Пехотата напредва толкова бързо, че често ѝ се налага да спира и да изчаква да я настигне и артилерията. Всичко това обаче е уловка, съюзническите части нарочно да се изтеглили, за да създадат впечатлението, че фронтът тук е слаб. На следващият ден французите, англичаните и американците контраатакуват, числеността им надхвърля 85 000 човека.

Съюзниците са научили за плановете на германците от пленени немски войници. Освен това пробутват на немците фалшиви свои планове.

Тази битка е толкова трагична за германците, че след три месеца Германия капитулира.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар