събота, 20 юни 2020 г.

Швейцария по време на двете световни войни

Както може би знаете официално Швейцария е неутрална страна по време на Първата и Втората световни войни. Това съвсем не значи, че по един или друг начин тази страна не е участвала в тези конфликти.

Да започнем с ПСВ. След започването на войната Швейцария се оказва, че граничи с две държави от Централните сили (Германия и Австро-Унгария) и две от Антантата (Франция и Италия). Това представлява сериозно предизвикателство по ред причини:

- И Германия и Франция обмислят планове за атака срещу другата страна през територията на Швейцария. Именно заради това швейцарската армия в един момент мобилизира целия си наличен състав.

- Немскоговорящото население на Швейцария симпатизира на Германия, докато останалата част от хората симпатизират на Франция и Италия. Опасността от вътрешен конфликт и дори гражданска война в Швейцария не е никак малка.

- Швейцария се превръща в арена на сложни шпионски игри. Има и приток на бежанци.

Често се случва на някои места до границата да се водят сражения и случайни куршуми прелитат над швейцарската територия. При една престрелка между австрийски и италиански войници е убит един швейцарски военнослужещ.

**************

През ВСВ нещата са много по-сериозни. Швейцария отново мобилизира армията си, очаквайки че някоя от воюващите страни (най-вече Германия) може да мине през нейната територия и дори да реши да я окупира. Действително нацистите са подготвяли такава операция под кодовото име "Тенанбаум". Немците се отказват от този си план заради развитието по другите фронтове. Това не значи, че не нарушават от време на време суверенитета на Швейцария. 

Когато Германия напада Франция, самолети на Луфтвафе нарушават поне 197 пъти въздушното пространство на Швейцария. Противовъздушните сили на страната успяват да свалят 11 немски самолета през 1940 година. Престрелките по границата също са чести. Немците използват дори артилерия.

След 1943 пък английски и американски самолети започват да прелитат над Швейцария при рейдовете срещу цели в Германия и Италия. Съюзниците нарушават цели 6304 пъти швейцарското въздушно пространство. Швейцарците успяват да свалят няколко съюзнически самолета. Американците също свалят няколко швейцарски изтребителя. Освен това се случва по погрешка съюзнически самолети да бомбардират цели в Швейцария вместо в Германия. Загиват цивилни.

Отново и по време на Втората световна война Швейцария е сцена на шпионски игри, а трябва да се справя и с много бежанци.

**************

Горните примери показват, че дори и при неутралност трябва да си подготвен за война. Швейцарците ясно показват, че са решени да защитават независимостта си и "не цепят басма" както на германците, така и на американците и с готовност свалят самолетите и на двете страни, които са две от най-силните във военно отношение държави по онова време.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар