понеделник, 30 септември 2019 г.

Забравени битки обърнали историята - Монте Грапа (ноември 1917)

В историческите книги малко се говори за битката при Монте Грапа, но тя е може би една от най-важните събития повлияли на Първата световна война, а защо не и на случилото се през следващите няколко десетилетия. Малко преди нея се състои една друга битка - тази при Капорето, където италианците губят катастрофално. 280 000 италиански войници са пленени, а 350 000 дезертират под напора на немските и австро-унгарските части.

Италия няма повече резерви в жива сила, на една крачка е от пълен разгром. Последната надежда им е с малкото каквото имат да задържат вражеското настъпление при Монте Грапа, докато съюзниците от Антантата пратят подкрепления. И те го правят! Централните сили не успяват да пробият италианската защита. Ако това се беше случило Италия щеше да капитулира. Горе-долу по същото време и Русия излиза от войната след като там избухва революция. Съвпадането на двете събития определено щеше да доведе до крах за Антантата и победа за Германия и съюзниците ѝ. Но благодарение на героичната италианска съпротива, това не се случва. В крайна сметка Първата световна война приключва със загуба за Централните сили. В Германия и Австрия през следващите години цари невиждана финансова криза, безработица и отчаяние. Това довежда до появата на Хитлер и останалата част от историята я знаем.

Ако италианците не бяха устояли при Монте Грапа, щеше ли Хитлер да се добере до властта и щеше ли да има Втора световна война? Можем само да гадаем.

Източник



Няма коментари:

Публикуване на коментар