неделя, 15 септември 2019 г.

Дали вчера се случи събитието, което ще застраши световната икономика и ще даде старт на Третата световна война?

В ранните часове на съботния ден двете най-големи рафинерии за петрол в Саудитска Арабия бяха атакувани и подпалени. Както винаги първоначално не беше ясно какво се случва и кой е отговорен. Мина се през саботаж, нападение на бойци на Ислямска държава, въздушно нападение с безпилотни дрони дошли от Йемен, дори се стигна до обсъждане на вероятността ударите да са нанесени посредством ракети изстреляни от про-ирански милиции в Ирак или дори от самия Иран. Във всеки случай кадрите от случващото се бяха апокалиптични.




Едно е ясно със сигурност - инфраструктурата на рафинериите е сериозно засегната и според някои те няма да могат да работят на пълния си капацитет поне 6 месеца (източник).

Според неофициални източници, нападението ще доведе до това Саудитска Арабия да доставя с около 5 милиона барела петрол по-малко на ден. Това са половината от саудитските добиви и 5 процента от глобалните доставки. Анализаторите с притеснение очакват първия работен ден от новата седмица, когато пазарите ще отворят. Вероятността цената на петрола да се изстреля нагоре е голяма. Това ще има неминуемо отражение върху цялата световна икономика. (Източник)

Задава ли се криза по-голяма от световната финансова криза от 2008 година? И по-важният въпрос - задава ли се Третата световна война? Саудитска Арабия едва ли ще остави без отговор това нападение...

Няма коментари:

Публикуване на коментар