понеделник, 28 октомври 2019 г.

Забележителни френски военни победи - Аустерлиц (2 декември 1805)

Наполеон често е представян като един от най-великите пълководци за всички времена и определено има защо. Макар в крайна сметка да губи наполеоновите войни, то благодарение на него Франция дълги години успява сама да воюва успешно срещу обединените армии на останалата част от Европа.

През 1805 по време на Войната на Третата коалиция Наполеон повежда армията си в Австрия с цел да я накара да капитулира. Есента не е благоприятна за австрийците и те търпят сериозни загуби, дори столицата Виена е превзета. Оцелелите австрийски части решават да избягват нови сблъсъци със французите докато не пристигнат руснаците. Руският цар Александър вижда, че продоволствените линии на Наполеон са силно разтегнати и решава също да не влиза веднага в сблъсък с френската армия, а да се оттегли и по този начин да обтегне още повече линиите за снабдяване на врага си. Френският генерал обаче е достатъчно далновиден, за да прозре каква е целта на русите и на свой ред решава да ги подведе. Претендира, че френската армия изнемогва и едва успява да достави нужните храна и муниции на толкова километри от Франция. Дори изтегля обратно част от войските си и праща писмо на противниците си, в което говори за примирие.

Руснаците и австрийците се хващат на въдицата и решават, че французите са достатъчно изтощени, за да бъдат атакувани. Съюзниците имат 85 000-на армия, а си мислят, че франсетата са около 50 000. Започвайки решителната битка Наполеон бързо докарва армия от 79 000 човека. Руснаци и австрийци нападат десния фланг на Наполеон разчитайки, че така ще отрежат останалата част от армията му от линиите за снабдяване. Левият фланг на Наполеон на свой ред напада вражеския ляв фланг, както и централната част на руско-австрийските сили. Цялата битка продължава едва няколко часа. Французите губят под 10 000 човека, докато загубите на врага са 16 000 убити и 20 000 пленени.

В резултат на тази битка Австрия излиза от войната и се съгласява да изплаща репарации на Наполеон.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар