петък, 4 октомври 2019 г.

Забравени битки обърнали историята - Айн Джалут, 3 септември 1260

Едва ли има друго място на света, което да е толкова често раздирано от военни конфликти както Близкия изток. Така е от дълбока древност та чак до днес. В средата на 13-ти век тук пристига Хулегу хан (внук на Чингиз хан), подчинява множество царства и опожарява Багдад. С армията си от над 300 000 войни, той е на път да завладее и Египет. Хелугу праща емисари до отделните християнски кралства в региона, които се появяват след кръстоносните походи. Приканва ги да изградят общ "Франк-монголски" съюз срещу мюсюлманите. Европейците сериозно обмислят това предложение. По всичко изглежда, че районът е на път да бъде доминиран от монголската мощ за години и десетилетия напред.

Тогава съдбата се намесва, внезапно умира Мунке хан, който е брат на Хелулу и е оставен в степите на Монголия, за да движи държавните дела. Хулегу хан трябва да се върне у дома, за да не настъпи хаос точно в центъра на империята. Така съюзът между християни и езичници (каквито са по това време монголите) така и не се материализира. От всичко това се възползват мемелюците. Те подемат военна кампания срещу двадесетте хиляди монголи, които Хелулу е оставил да пазят завоеванията му в Близкия изток. Въпреки, че 20 000 не е толкова внушителна бройка като първоначалната 300 000, това пак си е една добра армия и не е ясно дали султанът на мемелюците не се е излъгал в преценката си.

Решителната битка се състои при Айн Джалут на 3 септември 1260. След кратка схватка мюсюлманската армия започва да отстъпва и монголите предусещайки поредна победа се втурват безразсъдно в преследване. Това обаче се оказва клопка - основните сили на мемелюците нападат монголците по фланговете. Повечето монголи са избити. И така вместо да имаме монголска доминация в Близкия изток, за дълги години там властват мемелюците.

Когато Хулегу хан научава за разгрома на неговата армия, той се заканва да се върне и отмъсти. Това обаче никога не се случва, защото в самата Монголия прониква исляма и макар тази религия никога да не става доминираща там, това е достатъчно да създаде на Хелугу достатъчно проблеми и да не може да организира нови големи военни походи.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар