сряда, 9 октомври 2019 г.

Турция започна операция срещу кюрдите в северна Сирия

За последните 48 часа се случиха доста важни събития, които вероятно ще доведат до големи кръвопролития в региона известен като Рожава в Сирия. Руската подлога Доналд Тръмп обяви, че дава зелена светлина за турска инвазия като изтегля американските военни от северна Сирия. Кръволокът Ердоган само това и чакаше и буквално няколко часа след американското предателство нанесе ограничени въздушни удари по кюрдски позиции на границата между Сирия и Ирак. (Източник)


И други бързо се възползваха от предателството на Тръмп срещу най-верните им съюзници в борбата срещу Ислямска държава. В нощта на 8 срещу 9 октомври джихадистите от ИД се опитаха да превземат град Рака, който в момента е под контрола на доминираните от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС). Те нападнаха града с между 50 и 100 бойци опитвайки се да повторят успеха си срещу иракския град Мосул, който бе превзет от едва 200 ислямисти. СДС обаче са много по-смели и мотивирани за борба отколкото иракската армия и не побягнаха, а отбиха нападението на ИДИЛ. (Източник)

А ето, че преди около 5 часа Турция започна масирани бомбардировки срещу кюрдите в Сирия, очаква се до часове да почне и сухопътна операция.



Разбеснелият се Ердоган явно вече си мисли, че всичко му е позволено след като по същото време реши да заплашва и Кипър:

Турция обкръжи Кипър с военни кораби и подводници

Няма коментари:

Публикуване на коментар