неделя, 13 октомври 2019 г.

Битката за остров Ату

Ату е най-западният остров, за който се счита, че е част от северноамериканския континент. Той е доста далеч от континентална Америка, Азия е почти на същото разстояние и можеше, ако съдим само по това, да го определим като азиатски остров. Но имайки в предвид тектониката и връзката на Ату с останалите острови край Аляска, той е класифициран като американски. Именно затова се е стигнало до куриозния факт да има една битка от Втората световна война, която да се е водила в Северна Америка.

САЩ влизат във Втората световна война след нападението в Пърл Харбър през 1941. Страхувайки се, че Япония може да нападне Аляска, американците евакуират всички местни жители ескимоси от островите. Страховете им се оказват оправдани - на 7 юни 1942 японски части завземат Ату. Американците предприемат офанзива за отвоюването на острова едва една година по-късно - на 11 май 1943. Японският контингент се състои от около 2900 човека. САЩ отделят 15 000 войници, отделно са подкрепени и от канадски части. Не на последно място, САЩ използва и бомбардировачи срещу японските позиции на острова.

Въпреки техническото и числено превъзходство американците срещат ожесточена съпротива. Освен това и суровият климат е против тях, японците на острова отдавна са се аклиматизирали. Сраженията продължават до 30 май, бавно и мъчително американците разчистват от врагове всеки окоп и всяко укрепление. В крайна сметка островът е отвоюван с цената на 549 загинали американци и няколко хиляди ранени. От японския гарнизон почти всички са избити, те буквално се бият до последно. Пленените японци са едва 28.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар