понеделник, 21 октомври 2019 г.

Забележителни френски военни победи - Бир Хакайм

Франция е известна с бързото си капитулиране по време на Втората световна война. Въпреки това тя има няколко славни момента в този конфликт. След официалната капитулация, алтернативно френско правителство бива съставено в Лондон. Много от оцелелите и напуснали страната френски войници се обявяват във вярност към него. Те стават известни като свободната френска армия. Много от тези войници са базирани в Африка.

Първа френска свободна дивизия се състои от 3600 човека. Тя е изпратена да защитава стара османска крепост край Бир Хакайм в северна Африка. Немците я обсаждат през 1942, защото наличието на френски войски там пречи на снабдяването с продоволствия на предните части и на германците се налага да използват дълги обходни маршрути.

Французите оказват доста сериозна съпротива цели две седмици срещу враг превъзхождащ ги 10 пъти. В крайна сметка оцелелите от Първа френска свободна дивизия се изтеглят, но двете седмици през които са се противопоставяли на немците са достатъчни, за да се забави сериозно нацисткото настъпление в северна Африка. Това помага на съюзническите части да се организират и нанесат решителна победа на германците при Ел Аламейн. Освен това немците се отказват от плана си за нахлуване в Малта.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар